2025’te Güzellik Merkezi Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Güzellik merkezi açmak gibi bir düşünceniz varsa birtakım gereksinimleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu gereksinimler arasında başlıca öne çıkanlar arasında;

  • Gerekli izinleri almak,
  • Açılış için belgeler tedarik edilmeli,
  • Personel temin edilmeli,
  • Pazarlama ve reklam hizmetleri planlanmalı,
  • Salon için ihtiyaç duyulacak bakım ürünleri tedarik edilmek,
  • İş yerinin kira ve ekipman giderleri hesaplanmalı.

Son maddede belirttiğimiz kira ve ekipman giderleri, işletmeniz için başlıca giderler arasında yer alır. Bunlar dışında gider kalemleri arasında;

Güzellik merkezinde kullanılacak ekipman giderleri,

  • Çalışan personeller için verilecek maaşlar,
  • İşletmenizi tanıtabilmeniz için harcanacak reklam giderleri,
  • Elde edilen gelir üzerinden verilecek vergiler,
  • Güzellik merkezinin aylık kira ücreti

Gibi farklı kalemlerde giderler ile karşılaşacaksınız. Bu nedenle güzellik üzerine işletmenizi açarken, bütçenizi belirtmiş olduğumuz harcamalara göre ayarlamayı düşünmek önemlidir. Aksi takdirde kısa sürede ekonomik zorluklarla karşılaşılabilir.

Geçtiğimiz yıllarda Güzellik merkezi açmak için yerine getirilmesi gereken şartlarda değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler arasında en çok göze batan mesleki yeterliliğin zorunlu hale getirilmesidir.

Güzellik Merkezi Açmak İçin Mesleki Yeterlilik Zorunlu Hale Getirildi 

25 Ağustos 2022 yılında 31934m sayılı yönetmeliğin resmî gazetede yayınlanmasıyla beraber, güzellik salonlarının iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili yönetmeliklerinde değişikliğe gidildi. Böylece güzellik merkezi açmak için gerekli belgeler arasına mesleki yeterlilik eklenmiş oldu.

 Gerçekleştirilen değişiklik ile beraber hali hazırda açık olan güzellik salonlarında çalışan ya da ilerleyen dönemlerde çalışacak olan sorumlu müdür personelinin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekmektedir.

Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır?

Güzellik Merkezi Açmak - Mesleki Yeterlilik Almak
Güzellik Merkezi Açmak – Mesleki Yeterlilik Almak

Güzellik Merkezi alanında iş yapmak isteyen kişilerin yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi mesleki yeterlilik belgesini almaları önemli bir durumdur.

Mesleki yeterlilik belgesi, yetkilendirilmiş olan SC belgelendirme kuruluşu tarafından başvuru sahiplerine verilmektedir. Başvurunun işlemleri için bilgi@scbelgelendirme.com.tr mail ile iletişim kurulabilir.

Bu zorunluluk özellikle aşağıda belirtilen maddelerde istenmektedir;

  • Güzellik uzmanlığı (Seviye 4 veya 5)
  • Cilt bakımı ve epilasyon uygulamaları
  • Kalıcı makyaj uygulamaları

Not: Ticaret Bakanlığı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yayımlanan tebliğlere göre bazı meslekler için bu belge zorunludur, bazıları için ise henüz isteğe bağlıdır. Güncel listeye Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) resmi web sitesinden ulaşılabilir.

Sağlıklı şekilde yapılan başvuru akabinde yetkilendirilen kuruluş başvuru sahibi ile iletişime geçmekte ve konuyla ilgili detaylı bilgilendirme yapmaktadır.

Merak edenler için, bir güzellik merkezinde sorumlu müdür olarak görev almak istiyorsanız uygulamalı ve yazılı 2 aşamalı sınava tabi tutulabilirsiniz. Sınavları başarıyla geçen adaylar mesleki yeterlilik belgesini almaya hak kazanabilir.

Belgelerle ilgili eksiklikleri tamamladıysanız, güzellik merkezinin eksiksiz şekilde hizmet verebilmesi için ne kadarlık bir sermayeye ihtiyacınız olacağını düşünmeye sıra geldi demektir. İşyerinizin sağlıklı bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için ekipman ve personel konusunda sıkıntı yaşamamalısınız.

Dolayısıyla işe koyulmadan önce bu tür gereksinimleri düşünerek yola koyulmak mantıklı bir adım olacaktır. Şimdi güzellik alanında iş yeri açarken hesaplamamız gereken maliyetlerin neler olduğundan bahsedelim.

Güzellik Merkezi açarken Düşünülmesi gereken maliyetler nelerdir? 

Güzellik Merkezi açarken Düşünülmesi gereken maliyetler nelerdir?
Güzellik Merkezi açarken Düşünülmesi gereken maliyetler nelerdir?

1- Ekipman İhtiyacı

İş yerinizi açmadan önce ihtiyacınız olan ekipmanları doğru şekilde belirlemeniz oldukça önemlidir. Açılış sonrasında sorun yaşamamak adına kullanmayı planladığınız teçhizatları önceden araştırmalı, satın alma ya da kiralama seçeneklerini değerlendirmelisiniz.

Lazer epilasyon cihazları, güzellik merkezi kurmak isteyenler için en temel ekipmanlardan biridir. Bu tür cihazların fiyatları, teknik özelliklerine ve markalarına göre geniş bir aralıkta değişebilmektedir. 2025 yılı itibarıyla, başlangıç düzeyindeki modeller ile profesyonel cihazlar arasında önemli maliyet farkları olabilir. İhtiyaca göre kiralama seçeneği de değerlendirilebilir.

Cilt bakım cihazları da yine iş yerinde ihtiyaç duyulan başlıca ekipmanlar arasında yer alır. Bu alandaki cihazların fiyatları da farklılık gösterebilir ve bütçeye uygun modeller tercih edilebilir.

Bunların yanı sıra güzellik merkezi kurmak isteyenlerin; epilasyon cihazları, bölgesel incelme cihazları, bakım yatakları, masa-sandalye gibi mobilyalar ve müşteri konforunu sağlayacak diğer ekipmanları da göz önünde bulundurması gerekir.

Bunları da düşündüğümüzde güzellik merkezi açmak için ne kadar sermaye gerekli diye düşünüyorsanız, soruya verilebilecek cevap;

Ortalama bir güzellik merkezi açmanın maliyeti, seçilecek ekipmanlar ve lokasyona göre değişiklik göstermektedir. 2025 yılı itibarıyla bazı girişimciler, bu tür bir işletme için 700 bin TL civarında bir bütçe ayırmayı düşünebilir.

2- İş yerinin kiralanması 

İş yeri açtığınızda karşılaşacağınız en temel giderler arasında kira ücreti 1. sırada yer alır. Gelir elde etseniz de etmeseniz de bu gider her zaman karşınıza çıkabilecek bir giderdir. Dolayısıyla yeni bir iş yeri açılışında yaklaşık 6 aylık kira giderini karşılayacak bir sermaye bulundurulması önemlidir.

Bulunduğunuz şehre göre değişmekle birlikte ortalama bir iş yerinin kirası lokasyona göre değişiklik göterebilir. Kira giderleri büyük şehirlerde daha fazladır. Dolayasıyla iş yerinin açılması düşünülen muhit araştırılarak adım atmak bu açıdan önemlidir.

3- İşyerini açmak için gerekli olan izinleri alma ve belgeleri temin etme işlemleri

İş yeri açmak için ilgili kurumlardan izin almak ve gerekli belgeleri temin etme işlemlerini tamamlamanız gerekebilir. İşlemlerle ilgili adımlar her iş kolu için farklılık gösterebilir. Bu nedenle sektörün sahip olduğu özelliklere doğru tanımlamanız gerekmektedir.

Güzellik merkezi açmak mantıklı mı sorusu bazı zamanlarda kafa karıştırıcı olabilir. Ancak kendinizi yeterli görüyor ve gerekli izinleri alabileceğinizi düşünüyorsanız, güzellik ve bakım sektörü karlı bir iş kolu olabilir.

4- Personel giderleri

Personel gider kalemi, iş yerinin açılması sırasında karşılaşılabilen kira gibi sabit olarak gösterilen masraflar arasında yer alır. Söz konusu bu masraf, çalıştırılan kişi sayısına göre değişiklik gösterir. Kira gideri bölümünde belirtmiş olduğumuz gibi herhangi bir iş yeri açarken personel giderlerini 6 ay karşılayabilecek kadar hazırda para bulundurmak, işletmenin ayakta durabilmesi için önemlidir.

Yeni girilen bir sektörde işlerin nasıl ve hangi yönde ilerleyeceği belirsiz olduğundan dolayı, yaklaşık 6 aylık bir sürede giderleri karşılamak işyerinin kapanmaması açısından doğru bir yaklaşım olacaktır.

Güzellik merkezleri açısından personel giderleri incelendiğinde, bu tür yerler çalışanlarına komisyon karşılığında ücret verebilmektedir. Yaklaşık %20 ile %40 aralığında yer alan bu komisyon iş yeri için gider kalemleri arasında yer alır.

Komisyon karşılığı çalışmak, çalışan açısından performansa dayalı bir metot olduğundan dolayı güzellik merkezi için yüksek kazanç getirebilir.

5- Firma tanıtımı için sosyal medya ve internet sitesi üzerinden yapılan çalışmalar

Günümüzde internet üzerinden elde edilen gelirin payı düşünüldüğünde, bir işletme için bu sektörü kullanmamak büyük bir gelir kaybı oluşturabilir. Bu durum güzellik merkezleri için de aynıdır.

Online olarak yapılacak olan reklamlar ile firmalar isimlerini çok uzaktaki kitlelere duyurabilmeye amaçlamaktadır. Bu sayede normal şartlarda ulaşamayacağı müşterilere, küçük bir ek gider ile erişim sağlanabilir.

Firmanızın adını duyurmak ve reklamını yapabilmek için ilk olarak Bir web sitesi tasarlayabilirsiniz. Diğer yandan sosyal medya platformlarını kullanarak firmanıza ait bir kitle hedeflemeniz mantıklı bir adım olacaktır.

Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek, yeni işe başlayan bir işletme için ek bir maliyet oluşturabilir. Ancak bu maliyet, ilerleyen dönemlerde markanızın bilinirliğini artırarak avantaj sağlayabilir. Bu durumu düşünerek sosyal medya ve internet sitesi üzerinden tanıtım yapmayı mutlaka düşünmelisiniz.

6- Malzemeler- Güzellik ve bakımla ilgili ürünler

Güzellik alanında bir iş yeri açmayı düşünüyorsanız, kullanacağınız malzemeleri önceden tedarik etmeniz avantaj sağlayabilir. İş yerinize gelen müşterilerin her birinin bakım ile ilgili gereksinimleri farklı olacağından, karşılaşacağınız bu durumu önceden düşünerek ihtiyacınız olabilecek malzemelere stokta bulundurmak önemlidir.

Tahmin edilebileceği gibi güzellik ve bakım ile ilgili ürünler kaliteyi yüksek tutmanız halinde iyi bir sermaye gerektirecektir. Ürünlerle ilgili maliyeti düşürmek adına güzellik merkezi açacak kişiler franchising modelini düşünebilmektedir.

Bu modelde kullanacağınız ürünler anlaşacağınız firma üzerinden size gönderilecektir. Böylece hem firmaya görünürlük sağlayacak hem de ürün temini konusunda destek almış olacaksınız.

7- Eğitim giderleri 

Konu güzellik olunca, bu işlemi yapacak olan personelin alanında eğitilmiş kişilerden tercih edilmesi ihtiyacı ortaya çıkar. Diğer yandan mevcut personelin de zaman zaman yeteneklerini tazelemesi gerekebilir.

Bu tür durumlar için işe yeni alacağınız personeli veya mevcut çalışanınızı eğitime göndermek isteyebilirsiniz. Dolayısıyla eğitim giderleri alanında ek bir maliyet karşınıza çıkar.

Şunu hatırlatmak isteriz ki eğitim vermek istediğiniz personel için belirli bir maliyet karşılayacağınızdan dolayı, söz konusu personeli uzun vadede sizinle çalışması faydalı olacaktır. İşlerinizle uyumlu ve işini benimsemiş olduğunu düşündüğünüz personellere bu tür yatırımlar yapmanız çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır.

 Sık Sorulan Sorular (SSS)

Güzellik Merkezi ile Güzellik Salonu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her ne kadar Her iki kavram da aynı şeyi ifade ediyor gibi görünse de işin özüne inildiğinde birtakım farklılıklar karşımıza çıkmaktadır. Bu farklılıklar aşağıda sıralanmıştır.
 
1- Öncelikle güzellik salonlarında epilasyon işlemi gerçekleştirilemez, merkezlerde epilasyon birimi bulunan yerlerde epilasyon yapılabilir.

2- Güzellik merkezinde sorumlu müdürün alanında uzman bir tabip olması gerekirken, güzellik salonunda güzellik uzmanı ile aynı işlem gerçekleştirilebilir.

3- Zayıflama ile ilgili konularda Merkez biriminin bulunduğu işletmeler söz hakkı sahibi iken, salonlarda zayıflama işlemleri yapılamaz.

4-Tedavi ile ilgili işlemler doktor kontrolü altında merkezlerde yapılabilirken, salonlarda söz konusu işlemler gerçekleştirilemez.

Güzellik Salonlarında Çalışabilen Güzellik Uzmanında Hangi Şartlar Aranır?

Bir kişinin Güzellik uzmanı olarak, güzellik salonunda çalışabilmesi için birtakım kriterleri yerine getirmesi gereklidir. Bu kriterler aşağıda sıralanmıştır;
 
 1- 3308 sayılı çıraklık ve mesleki eğitim kanunu ile belirtildiği üzere güzellik uzmanlığı meslek Dalında ustalık statüsü belgesine sahip olan kişiler,
 
2- Güzellik alanında lisans veya ön lisans eğitimine başarıyla tamamlamış olan kişiler yada  Yurt dışında eğitim görerek denklikleri kabul edilmiş olan bireyler,  güzellik salonlarında güzellik uzmanı alanında çalışabilmektedirler.

Güzellik Merkezi Açmanın Daha Kolay Bir Yolu Var Mıdır?

Güzellik merkezi açmak için gerekenler herkes için aynı olmakla beraber tercih edilen işleyiş mantığı ile işletmenizdeki maliyet yükünü hafifletebilirsiniz. Franchising modelini benimseyerek bayilik alabilir ve masraflarınızda kalem kalem düşüşler yaşayabilirsiniz.
 
Süpermarket zincirlerinde olduğu gibi franchising modeli ile Güzellik Merkezi alanında yer alan zincir işletmelere dahil olabilmeniz mümkün. Böylece piyasaya yeni giren bir işletmeci olarak isim olarak yer edinmiş bir zincire dahil olabilir ve marka bilinirliğinden yararlanabilirsiniz.
 
 Franchising modeline dahil olabilmenin de birtakım şartları bulunmaktadır. Bu şartlar her marka için farklılık gösterir.

Güzellik Merkezi ve Salonlarının Ülkemizdeki Piyasa Hacmi Ne Boyuttadır?

 Söz konusu sektör ülkemizde yeni yeni gelişmeye başlasa da ilerleyen dönemlerde çok daha iyi yerlerde olacak görünüyor. Hedef kitle açısından baktığımızda ise 20-25 milyon civarındaki bayanın bu sektörden hizmet alacağı düşünülmektedir.

Güzellik Merkezi Açmak İçin Hangi Bölümü Okumalıyım?

Planlı ve programlı bir şekilde ilerleyen dönemlerde bu sektör içerisinde yer almak istiyorsanız yapabileceğinize en mantıklı adım güzellik ile ilgili bölümlerden mezun olmaktır.

Anadolu meslek liseleri veya kız meslek liseleri içerisinde yer alan kuaförlük ve cilt bakım bölümlerini bitirerek bu konuda iyi bir altyapı kazanabilirsiniz.

Üniversite dönemlerine geçtiğinizde ise kuaförlük ve güzellik bilgisi öğretmenliği ile profesyonel anlamda meslek sahibi olabilmeniz mümkün.

Hangi Kurslara Giderek Güzellik Anlamında Kendimi Geliştirebilirim?

 Lise ve Üniversite döneminde güzellik üzerine bölüm okumadan doğrudan sertifika alarak bu sektörde kendinizi göstermek istiyorsanız güzellik Uzmanlığı sertifikası veren özel kursları tercih etmeniz gerekmektedir.
 
 Özel kursların dışında bölgenizde bulunan halk eğitim merkezlerinin vermiş olduğu kursları takip ederek benzer şekilde sertifikanızı alabilirsiniz. Kursları tamamlayarak yapılacak olan sınavları başarıyla geçmeniz halinde sertifika almaya hak kazanırsınız.

ekishaberleri hakkında 34 makale
15 yıldır internet sektöründe aktif olarak çalışıyorum. Özellikle finans, teknoloji, yazılım ve internetten pasif gelir konularında deneyimliyim ve bu alanlarda içerik üretmeyi seviyorum. Bu alanlar sürekli değişen ve gelişen dinamik yapısıyla beni heyecanlandırmaktadır. Bu durum beni sürekli öğrenmeye teşvik ediyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*