Dünya çapında yapılan anket sonuçlarına göre yaşları 8 ile 12 arasında bulunan çocukların üçte biri büyüdüklerinde Youtuber olmak istediklerini ifade ediyorlar.
Bu çocukların kendilerine hedef aldığı kişi sayısı çok fazla olmakla birlikte en önde gelenlerinden bir tanesi Ryan Kaji’dir. Peki Ryan Kaji dışında, YouTube görüntülenmesini kullanarak para kazanan diğer kişilerin sayısı nedir? Para kazanmaya başlamak için YouTube görüntülenmesi sayısı ne kadar olmalıdır?
Yapılan araştırmalar ortaya koymuştur ki YouTube görüntülenme başına vereceği ücret kesin olarak belirgin değildir. Bu konuda yayın yapılan kanalın bulunduğu konum, yayın yapılan niş alan, ortalama olarak ortaya çıkan oranlar gibi etkenler kişilerin kazancını belirlemektedir.
Bununla beraber YouTube üzerinden para kazanan kişiler genel olarak elde ettikleri kazancı açıklamak istemezler. Bu durumun temel sebebi kendileri gibi ortaya yeni rakiplerin ortaya çıkması endişesi olabilir.
Makalemizde, Youtube’da para kazanma yöntemleri hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Ancak şunu belirtmeliyiz ki bu platform üzerinde başarılı olmak için kaç izlenmeye İhtiyacınız olduğunu net olarak söylemek gibi bir sihirli değneğimiz bulunmamaktadır. Youtube üzerinden kazanılacak gelirin ortalama miktarını anlayabilmek için bir yap bozun tüm parçalarının tamamlanması gerekiyor.
Konuyu anlatırken anlaşılabilirlik açısından örneklerimizi basit ve kısa şekilde tutmaya çalışacağız. Odaklanmamız gereken abone sayısını ve YouTube görüntülenmelerini belirteceğiz. Ayrıca Youtube’dan para kazanma yöntemlerini kavrayabilmek için göz önüne almamız gereken diğer faktörleri kısaca özetleyeceğiz.
YouTube ile para kazanma yöntemleri Hangi Adımalardan Oluşur?
1- YouTube iş ortaklığı programı

YouTube’un bu bölümünden para kazanabilme fırsatını yakalayabilmek için her şeyden önce YouTube iş ortaklığı programına katılmanız gereklidir.
YouTube iş ortaklığı programının kullanıcılara sunmuş olduğu çok sayıda avantaj bulunmaktadır. İş ortaklığı programı, yalnızca reklamlardan gelir paylaşımı sunmamaktadır. Bunun yanında içerik oluşturan kişiler için destek ekibine erişim imkânı sunulmakta, reklam gelirleri ile para kazanma özellikleri aktif bulunabilmekte ve telif hakkı eşleştirme aracına ulaşım imkânı tanınmaktadır.
Google firması reklam verenlerin kendisine ödemiş olduğu her 100 dolar için yayıncılara 68 dolarlık bir ödeme yapmaktadır. Verilen bu rakamlar içerik oluşturucular için önemli bir hedef oluşturabilir.
YouTube görüntüleme ile gelir elde etmeye çalışan kişilerin yayınlanan Reklamların bazıları(özellikle TrueView reklamları) 30 Saniye’den önce atlanması halinde gelir elde edemeyeceklerini bilirler.
Açıklanan istatistiklere bakıldığında Youtube üzerinden video izleyen kişilerin yaklaşık %15’i üzerinden kanal sahiplerinin para kazanabilmektedirler. Bu durum %15’lik kitlenin 30 saniye üzerinde reklam izlediğini göstermektedir.
Youtube iş ortaklığı programı ile elde edilen reklam gelirlerinin dışında söz konusu Program üzerinden para kazanma fırsatına ulaşabilmek için değerlendirilebilecek diğer yöntemler aşağıda sıralanmıştır.
- Kanalın sunmuş olduğu özel avantajlardan yararlanabilmek için açılan üyelikler üzerinden elde edilen aylık ücretler,
- Kanal üzerinden yapılan ürün tanıtımları,
- YouTube Premium abonesi olan kişiler üzerinden elde edilen gelirler.
YouTube görüntüleme ile kazanç elde etmeye çalışan kişilerin unutmaması gereken bir diğer durum da yukarıda saymış olduğumuz özelliklerin 1000 abone ve 4000 saat izlenme ile ilgili özellikleri karşılamasının yanında kendilerine has birtakım gereksinimlere sahip olabileceğidir.
Ancak bu rakamlar Youtube firmasının yaptığı güncelleme ile bazı ülkelerde değişti. Açıklamalara göre ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Tayvan ve Güney Kore ülkelerinde artık 1000 abone ve 4000 saatlik gereksinimler biraz hafifletildi. Artık kanal sahiplerinin İş ortaklığı ile kazanç elde edebilmesi için;
- 500 Abone
- Son 90 günlük sürede 3 adet herkese açık yükleme yapma,
- Yıl boyunca 3000 saatlik izlenme veya son 90 günlük sürede 3 milyon shorts görüntülenme.
Yukarıda belirttiğimiz gibi şimdilik yeni değişiklikler yalnızca ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Tayvan ve Güney Kore ülkelerinde geçerlidir. İlerleyen günlerde yeni kuralların genişleyeceği düşünülmektedir. (Türkiye’de bu güncellemeye dahil edilmiştir)
Diğer yandan Youtube iş ortaklığı programına başvurabilmeniz için söz konusu ortaklığın geçerli olduğu bir ülkede ikamet ediyor olmanız gereklidir. İş ortaklığı programına başvurabilmek ve gerekli şartları taşıyorsanız kabul edilebilmeniz için aşağıdaki özelliklere ve gereksinimlere karşılamanız gerekiyor.
2- YouTube shorts üzerinden kazanç elde etmeye çalışabilirsiniz

Youtube shorts, özellikle iş ortaklığı programına kabul edilemeyen kişiler için kullanılabilecek bir gelir elde etme yöntemi olabilir. Bu özellik isminden anlaşılacağı üzere 60 saniye ve daha kısa süreli videolar oluşturmaya odaklanan kişiler için daha uygun bir uygulamadır.
Kısa videolar oluşturan ve bu sayede görüntülenme üzerinden gelir elde etmeye çalışan kişilerin sayısı son zamanlarda artmıştır. Youtube firması bu özellik için 100 milyon dolar civarında bir fon ayırmıştır. Her ay, YouTube Shorts oluşturan bazı uygun kullanıcılara bu fondan ödül ödemeleri yapılabilir.
Bunun yanında Youtube shorts oluştururken kanalınızın ilerlemesine odaklanmak da uygulanabilecek bir başka yöntemdir. Yani Youtube shorts videoları oluştururken kanalınızı da ihmal etmeyerek daha uzun videolar hazırlayabilirsiniz.
Bu tür videolar her ne kadar zaman alsa da Hedef kitleniz tarafından beğenilmesi halinde içerisine yerleştirilen reklam sayısının daha fazla olması nedeniyle daha çok gelire ulaşmanıza yardımcı olabilir.
3- Viral video oluşturmak yerine daha fazla video hazırlayabilirsiniz

ouTube’da görüntülenme üzerinden kazanç elde etmeyi hedefleyen birçok kişi, viral bir video oluşturarak daha geniş kitlelere ulaşmayı amaçlayabilir. Bu durum, her ne kadar avantajlı görünebilse de, içerik oluşturucular için sürdürülebilir stratejiler geliştirmek genellikle daha etkili olabilir.
YouTube’dan para kazanma araştırıldığında, kazanç elde eden kişilerin tek bir video üzerinden değil, düzenli olarak ürettikleri içeriklerle isimlerini duyurduklarını görebiliyoruz.
Viral bir videonun yaygınlaşması bazı durumlarda içerik oluşturucunun daha fazla görünürlük kazanmasına katkı sağlayabilir. Ancak videoların devamının gelmemesi, izleyici kitlesinin zamanla ilgisini kaybetmesine neden olabilir.
Durumu bu şekilde incelediğimizde, bir içerik üreticisinin hedefinin viral videodan daha çok düzenli olarak video üretmek olduğunu anlayabiliriz. Belirli aralıklarla video eklenen kanalların, algoritma açısından avantaj elde etme ihtimali bulunduğu görülmektedir.
Sahip olduğunuz kanalda birden fazla videonun bulunması durumunda, herhangi bir içeriğinizi izlemiş kullanıcılara sıradaki videolar önerilir. Videonuzu izleyen kullanıcılar kendi yayın akışları içerisinde zaman zaman diğer videolarınızı görebilirler.
Kullanıcıların karşısına çıkan videolarınız dikkat çekmeyi başarabilirse tekrar tekrar izlenebilir. Böylece kullanıcıların dikkatini çekmeniz, abone sayınızın artmasına katkı sağlayabilir.
Diğer yandan kanalda yer alan video sayılarının fazla olması, videoların görülme şansını yükseltebilir. Sayıca çok içeriğe sahip olmak Youtube platformunun, kanalınız hakkında bilgi sahibi olmasına ve ne üzerine kurulduğunu anlamasına yardımcı olur.
İçerik ürettiğiniz alanla ilgili meraklı kullanıcılara kanalınız önerilir ve görüntülenme sayınızda artışlar olabilir. Önerilerin giderek artması, kanalınız için potansiyel abone sayısında artış ihtimalini yükseltebilir
YouTube görüntülenme ile kazanç elde etmeyi amaçlayan kişiler için en önemli noktalardan bir tanesi kanal oluşturmaya başlama sürecindeki ilk 60 gündür.
Bu süre içerisinde üretilen videolar, hedef kitlenizin ne tür videolar ile ilgilendiğini size gösterir. İlk 60 günlük sürede yaklaşık 30 video oluşturmak etkili bir başlangıç olabilir. Bu süreçten sonra video üretimine devam edilmesi önerilir ve haftada ortalama 2 video ile kanalın güncel kalması sağlanabilir.
4- Aboneler ve YouTube görüntülemelerinin neleri anlattığını bilin!

YouTube İş Ortaklığı Programı, gereksinim olarak görüntülenmelerden özel olarak bahsetmemektedir. Ancak bir içerik oluşturucunun platform üzerinden elde edebileceği kazanç, çeşitli faktörlerin yanı sıra görüntülenme sayısından da etkilenebilir. Durumun bu şekilde gerçekleşmesinden dolayı, görüntülenme sayısı bazı içerik üreticileri için dikkate alınan bir ölçüt olabilir
Unutulmaması gereken bir diğer durum farklı iki kanalın aynı sayıda görüntülenme değerine ulaşsa bile gelirlerinin farklı olabileceğidir. Peki bu durum niçin gerçekleşir? Aynı görüntülenme sayısına sahip olan kanallar neden gelir yönünden kullanıcılara farklı gelir kazandırır?
Aslında belirtmiş olduğumuz durumun temel nedeni, görüntülenmelerde yer alan reklamların her zaman aynı düzeyde kazanç sağlamamasından ileri gelir. Kanalınızın sahip olduğu niş alanı, BGBG (Bin görüntüleme başına gelir) kazanç elde etmede en belirgin faktörler arasındadır.
Kazanılan gelirdeki bir diğer önemli faktör de kanalı izleyen kişilerin bulunduğu ülkedir. Örnek olarak, kanalı ziyaret eden kullanıcıların tıklama başına reklam gelirlerinin daha yüksek olduğu bölgelerden (örneğin Amerika) gelmesi, bazı içerik üreticileri için potansiyel bir gelir farkı yaratabilir.
İçerik üreticilerini kazanç yönünden etkileyecek başka bir faktör de kanalın rekabet alanıdır. Aynı alanda çok sayıda kanalın bulunması reklam verenler için seçeneğin yüksek olması sonucunu doğuracak ve bu durum içerik sahibinin kazancını azaltacaktır.
Saymış olduğumuz tüm bu maddeler bir kanal sahibinin gelirlerini değiştiren önemli değişkenlerdir. Ancak kazançlar söz konusu olduğunda en büyük etkenlerden birisi görüntülenme sayısıdır. Bir kanalın görüntülenme sayısı ne kadar yüksekse, gelir elde etme potansiyeli de artabilir. Bu durumu aşağıdaki örnekle açıklayabiliriz
Bin görüntüleme başına yaklaşık 10 dolar kazandığı varsayılan bir kanal, 100.000 görüntülenme aldığında teorik olarak 1000$ civarında gelir elde edebilir. Ancak bu rakam, kanalın içeriğine, kitlesine ve reklamverenlerin ilgisine göre değişiklik gösterebilir
Her ne kadar YouTube görüntülenme ile kazanç elde etmeye çalışan kişiler için abone sayısı ve izlenme sayısı gibi kriterler bulunsa da, kazanç elde etme konusunda içerik üreticisini etkileyen durumlardan biri genellikle görüntülenme sayısıdır.
Ancak bu durum abone sayınızın önemsiz olduğu anlamına gelmemelidir. Ne kadar çok aboneniz varsa görüntülenmenizi de buna bağlı olarak artabileceğinden dolayı kanalınıza abone çekmeye çalışmanız içeriklerinizin daha çok kişi tarafından izlenmesine neden olacağından dolayı doğru bir adım olarak değerlendirilir.
Gerçek Hayattan Youtube Kazançlarına Örnekler
YouTube’dan para kazanan kişilerin görüntülenme başına elde ettikleri kazanç kesin olarak bilinmese de bu tür kişilerin elde ettikleri kazancı gösteren güvenilir kaynaklar bulunmaktadır. Şimdi platform üzerinden kazanç elde eden kişilerin ortalama gelirlerine hep birlikte göz atalım.
1 milyon ve üzeri görüntülenme üzerinden elde edilen ortalama kazançlar
1 milyondan fazla görüntülenme elde etmeyi Başaran youtuberların platform üzerinden elde ettikleri kazançları gösteren bazı örnekler aşağıda sıralanmıştır;
Youtuber | Kazanç | BGBG |
Nay NİCOLE | 34.000$ Ortalama Kazanç | 34,90$ |
Jessica OS | 7.000$ Ortalama kazanç | 5.32$ |
Athina | 4.000$ Ortalama kazanç | 4.24$ |
Zoeunlimited | 1800$ Ortalama kazanç | 1.22$ |
Yukarıdaki tabloda yer alan rakamları incelediğimizde 1000 görüntüleme başına gelirlerin birbirinden farklı olduğu görülmektedir. Örnek olarak tabloda 1. sırada yer alan Nay NİCOLE İle listemizin son sırasında yer alan Zoeunlimited arasında aynı bin görüntüleme sayısına ulaşıldığında yaklaşık 32 bin dolar civarında bir gelir farkının olduğu görülmektedir.
Yapılan bazı tahminlere göre YouTube’a reklam veren firmalar, genellikle 0,10$ ile 0,30$ arasında değişen bir ortalama görüntüleme başına ücretle reklam verebilirler. Bu rakamlar içerisinde reklamların ilk 30 saniyesini izlemeyen kişilerin de olabileceğini düşünürsek, BGBG (Bin Gösterim Başına Gelir) bazı kanallarda 3$ ile 5$ arasında değişkenlik gösterebilir.
100 binden fazla aboneye sahip youtuberların ortalama kazançları ne Olabilir?
Yazımızın içeriğinde zaman zamanda belirtmiş olduğumuz gibi kazançların hesaplanmasında kullanılan yöntemlerin başında görüntülenmeler hesaplanır. Ancak bu durum net bir fikir oluşturmaz. Daha anlaşılabilir bir kazanç sonucuna ulaşabilmek için 100.000 aboneye sahip youtuberların aylık geliri üzerinden yorumlamalar yapalım.
Youtuber | Kazanç | Aylık Görüntülenme |
Bruce Wang | 4.200$ Ortalama Kazan | 246k Ortalama |
Jessica Stansberry | 3.900$ Ortalama Kazan | 810k Ortalama |
Shop Nation | 1.800$ Ortalama Kazan | 310k Ortalama |
1 milyondan fazla abonesi olan bir YouTube kanalı ortalama ne kadar kazanabilir?
1 milyon abone sayısı Youtube kanal sahipleri için ulaşılması zor bir hedef olarak görülebilir. Böyle bir abone sayısına ulaşan kanal sahibi kendi kategorisinde son derece etkili içerikler paylaşmış ve ciddi oranda trafik kazanmış bir youtuber olmayı başarmıştır.
1 milyon abonesi olan bir kanalın sahip olacağı trafiği şu örnekle açıklayabiliriz. 1 milyon kişiden tamamının bir hafta içerisinde ortalama 2 video izlediğini düşünelim. Böyle bir aktivite sonucunda izleyicilerin yurt dışından olduğunu düşünürsek yaklaşık 36.000 dolar para kazanabilirsiniz. Üstelik bu miktara bir hafta içerisinde ulaşmanız mümkündür.
Ortaya çıkan sonuçtan görüntüleme başına bir hesaplama yaptığımızda, bazı senaryolarda BGBG (Bin Gösterim Başına Gelir) yaklaşık 0,18 dolar civarında olabilir.
1 milyon civarında bir abone sayısına sahip bir kanaldaki kişilerin tamamının hafta boyunca 2 video izlemesi zayıf bir istatistiksel durum olarak görülebilir. Daha önce açıklanan birkaç kanalın verisini incelediğimizde ortalama Youtube izlenme sayılarının kanala göre değiştiğini görmekteyiz. Örnek olarak;
- Matti Haapoja , isimli youtuber aylık 2 milyon görüntülenme sayısına, $10,157 para kazandığı belirtilmiştir,
- Mango Street kanalı ise aylık 880 binlik görüntülenme rakamlarına karşılık,1.547 $’lık bir kazanç elde ettiği açıklanmıştır.
Yukarıda belirtilen ortalama kazançlar görüntülenme sayılarına karşılık kanal kategorisine göre değişiklik göstermektedir. Yani farklı bir kategoride aylık 2 milyon görüntülenme kazanmış bir kanalın 10000 dolardan daha az veya daha çok para kazandırması mümkündür.
Sonuç olarak, kanal kategorisine bakılmaksızın 1 milyon aboneye sahip bir YouTube kanalından elde edilecek görüntülenme sayısının genellikle yüksek olacağı ve buna bağlı olarak elde edilecek gelirlerin genel olarak içerik üreticisi için tatmin edici olabileceği söylenebilir.
İlk yorum yapan olun